Veková Diverzita
21/12/2020

Na šálku kávy s Michaelou Jirsovou z organizácie ŽIVOT 90

1. Predstavili by ste sa stručne a tiež aj vašu organizáciu?

Ahoj, já jsem Michaela a v ŽIVOTě 90 mám na starosti od každého trochu, ale mezi to nejhlavnější patří naše průřezové téma LGBTI* stáří, firemní komunikace a vládnu našemu sekretariátu.

Naše organizace přes 30 let pomáhá starším lidem. Nechceme, aby se starší lidé odsouvali na okraj. Ve své podpoře se zaměřujeme na ty nejpotřebnější. Chceme, aby staří lidé zůstávali co nejdéle tam, kde chtějí – totiž doma.

2. Ako vznikla myšlienka projektu a ako ste sa dali dokopy s vašim tímom?

To, že  chceme na naší firemní kultuře pracovat, víme už dlouho. Zatím tu ale nebyl nikdo, kdo by si mohl téma vzít zasvé a věnovat se mu. Do teď jsme pracovali hlavně na promítnutí průřezového tématu, které se týká LBGTI* dovnitř organizace. Na podzim jsme pak vstoupili jako členové do Pride Business Fora a začali projekt Human Centred Design, ze kterého nám kultivace firemní kultury a komunikace vzešla jako jeden z hlavních bodů.

3. Aká je vaša dlhodobá vízia? Kam chcete váš projekt dostať?

V roce 2021 bychom rádi začali pracovat na hodnotové práci s našimi lidmi, klienty a klientkami a dobrovolnicemi a dobrovolníky. Celý rok by měl být o mapování a nastavování té správné komunikace.

4. Inšpirujete sa v rámci vašej problematiky zahraničím? V čom konkrétne Česko/Slovensko zaostáva a čím sa môže inšpirovať od ostatných krajín?

Inspirujeme se hlavně u firem, které už tyto hodnoty mají ve své firemní kultuře. To bývají především mezinárodní firmy. V Česku a na Slovensku máme stále dojem, že zaměstnanci/kyně jsou lidské zdroje. Navíc jsme se ještě nenaučili vnímat rozdíl mezi slovem respekt a tolerance. Proto, abychom inkluzi a diverzitu mohli přijmout, je potřeba respektovat, ne tolerovat.

Na šálku kávy s Michaelou ŽIVOT 90

5. S akými najčastejšími stereotypmi a predsudkami o staršej generácii sa stretávate v praxi pri práci (napr. pri spolupráci s firmami apod.)?

Asi ten nejčastější je, že jsou to lidé, kteří tráví svůj čas doma na gauči. Určitě se mezi nimi i takový/é najdou, ale nemůžeme je posuzovat jako homogenní skupinu. Lidé, kteří navštěvují naše Centrum aktivního stáří, se chodí učit jazyky, pracují s IT technikou nebo jen chodí na pravidelné hodiny zpěvu nebo pilates. Třeba našemu nejstaršímu dobrovolníkovi je 92 let, pravidelně chodí na návštěvy k osamělému seniorovi a loni nám třeba pomáhal obvolávat naše darující.

6.  Prečo sú podľa vás častokrátseniori „vyradení zo spoločnosti“ a považujú sa za ľudí, ktorí už nemajúčo ponúknuť?

Teď je ten čas, kdy se můžeme jejich samotě a pocitu nedůležitosti přiblížit asi nejvíc. Spousta z nás je zavřená doma, spousta i bez práce. Nemůžeme dělat věci, které nás baví, trávit čas s těmi, které máme rádi. Pro nás je to nové, dočasné. Starší lidé toto prožívají každý den, celý týden, někdy i roky. Proto je důležité jim ten pocit důležitosti dávat. Pro nás je to třeba 5 minutový hovor 3x týdně. Pro ně 15 minut v týdnu, kdy na ně mluví živý hlas.

7. Stretli ste sa niekedy vy sami navlastnej koži alebo u vašich blízkych s ageizmom?

Určitě, hlavně ve spojitosti s IT technologiemi. Starší lidé se neučí tak rychle jako my, ale to neznamená, že seto nedokáží naučit vůbec. Další příklad z doby korona viru. Kolik z nás si dokázalo představit, že si bude s babičkou nebo dědečkem volat přes skype nebo whats app? A hele, ono to jde.

8. Ak by ste mali jedným slovom opísať čo pre vás znamená organizácia (názov organizácie) aké by to bolo a prečo?

Možnost(možnost volby, možnost zvolit si, co chci)

9. Akým spôsobom a prečo by sa mali firmy venovať implementácii age managementu?

Starší lidé mají zkušenosti, které mi nemáme a možná nikdy mít nebudeme. Proto je potřeba vytvářet prostor pro jejich shromaždování, rozšiřování a vyměňování.

10. Skúste vysvetliť čo znamená diverzita a inklúzia tak akoby ste to chceli vysvetliť deťom na ZŠ.

Respekt k odlišnostem mezi lidmi a jeho 100 % přijetí

Ďakujeme Michaele krásne za inšpiratívny rozhovor a veľmi držíme palce s ďaľšími aktivitami ako i pri búraní predsudkov a stereotypov v rámci vekovej inklúzii.